Хиляди са заявили желание да присъстват на откриването на мемориалния му комплекс този август.

Хиляди хора от цяла България вече са заявили желанието си да присъстват на откриването на мемориалния комплекс на прочутия лечител и пророк Дядо Влайчо. То ще се състои на 15 август, когато християните отбелязват Голяма Богородица. Датата не е избрана само заради големия празник, а и защото на нея е бил роден феноменът.

Мемориалът се издига насред родното му село Коньово, Сливенско. Кметът на Нова Загора – Николай Грозев, който се занимава пряко със събитието, разкрива, че интересът е небивал. Имало желаещи от всички краища на страната, а телефонът в общината не спирал да звъни. Проблемът бил, че мястото не било пригодено да събере толкова много народ наведнъж, но организаторите нямало да връщат желаещите да се докоснат до магичното място, около което отсега витае особена енергия. За всеки случай те щели да подсигурят бутилки с вода за всички присъстващи, както и дежурен медицински екип, в случай че стане неприятен инцидент, предвид августовската жега, която ще съвпадне с откриването. Всъщност инициатор на строежа на мемориала е точно кметът на Нова Загора, който имал възможността да познава лично Дядо Влайчо. Ясновидецът му помогнал в много трудни житейски моменти, а откакто се споминал, Грозев си поставил за цел да построи негов паметник.

Строителството на комплекса струва около 700 000 лева, като по-голямата част от средствата са от дарения. Строежът започва на 6 декември 2017 г. и напредва с бързи темпове. На мястото има малък параклис, чешма, кът с вещите на пророка, алея с ангели и други знакови обекти, свързани с делото на гадателя. Комплексът ще бъде постоянно отворен. Така всички желаещи ще имат шанса да се докоснат до делото и енергията на Дядо Влайчо дори след датата на официалното прерязване на лентата. Истерията обаче е най-голяма сред местните, които си спомнят, че в началото на века към личността му имало дори по-голям интерес, защото бързо се разчуло за чудодейните му дела и свръхестествените му възможности да цери тежко болни хора.Дядо Влайчо е един от най-знаменитите български феномени, за когото се смята, че е бил дори по-силен от Ванга, а хората, на които е помогнал, били хиляди.

Ясновидецът Влайчо Жечев, по-късно получил прозвището Дядо Влайчо, е роден през далечната 1894 г. Приживе остава неизвестен и за него няма написана нито една книга, но сред народа той е изключително популярен. Хората, които го посещавали с най-различни тегоби, му дали прякора Безсребреника, защото отказвал да взема пари и подаръци за добрините, които вършел. След 9 септември 1944 г. Дядо Влайчо бил обявен за „враг на народа“, защото предсказал с точност смъртта на Георги Димитров - по това време той е министър-председател и ръководител на Коминтерна. Това предсказание му коствало шест години въдворяване в места за „превъзпитание“ - трудови лагери и затвори.

Пророкът издъхнал на 8 май 1981 г., а след смъртта му популярността му главоломно скочила и за него се чуло дори извън границите на България. Жителите на неговия роден край твърдят, че духът и силата му се усещали от всеки предмет, който някога бил негова собственост. Въпреки че мемориалният комплекс на феномена все още не е официално открит, все повече хора наобикаляли мястото, отправяйки молитви и търсейки решение на тежките си житейски драми.